2015

Kurs for lærere i Tambov, Russland

Den 24. til og med den 28. februar holdt Menneskerettighetsakademiet, sammen med vår russiske partnerorganisasjon Youth Center for Human Rights & Legal Culture, et oppfølgingskurs for 22 historie- og samfunnsfaglærere i den russiske regionen Tambov.

Temaene var menneskerettighetenes universalitet, rett til personlig sikkerhet, frihet fra tortur og nedverdigende behandling, rett til rettferdig rettergang, politisk deltakelse inkludert stemmerett, bevegelsesfrihet, tankefrihet, forsamlingsfrihet samt sosiale og økonomiske rettigheter. Det var tredje gang lærerne var samlet til kurs, og det var tydelig at de nå opplever seg som fagpersoner på undervisning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. De var ivrige etter mer kunnskap og ikke minst etter å lære metoder og rollespill til bruk for elever i egne klasserom.

Særlig interessant var rollespillet om møtet med en polititjenestemann og hvordan man bør forholde seg ved dokumentsjekk, opphold i varetekt og avhør. Det er ikke uvanlig at russisk politi kan stoppe personer for å sjekke deres dokumenter. Ulovlig arrestasjon og i verste fall tortur kan bli ytterste konsekvens. Rollespillet om valg, stemmerett og det å stille som politisk kandidat, ble også tatt godt imot. Mange av lærerne har selv erfaring fra gjennomføring av valg, da det er vanlig at lærere er valgfunksjonærer i stemmelokalene. Et annet viktig tema på kurset var rett til arbeid og forsamlingsfrihet. Det ble redegjort for hvilke muligheter russiske lærere har når det gjelder å forsvare sine rettigheter i fagforeninger. Erfaringer fra den mest aktive fagforeningen «Uchitelj/ Lærer», ble presentert.

I løpet av våren skal lærerne ta eksamen i det de har lært gjennom kursdeltakelsen og fjernundervisningen det siste året. De som består, vil bli invitert til trenerkurs i Moskva i slutten av juni, der de også vil møte lærere fra andre russiske regioner.

Det var Evgenyia Khoroltseva som representerte Menneskerettighetsakademiet i Tambov.

Nedenfor er noen bilder fra kurset. Les mer om våre aktiviteter for lærere i Russland her.

Rollespill om møte med en politimann.

Gjennom øvelsen "Stille diskusjon" skal lærerne, hver og en etter hverandre, skrive ned på et stort ark, deres assosiasjoner rundt et tema. Det er ikke lov til å snakke. Her er det "Rettferdig domstol" som danner utgangspunktet for "stille diskusjon". Når lærerne selv har gjort øvelsen, er det lettere å bruke den i egne klasserom.

 

Innimellom foredrag og gruppearbeid gjøres "energiladere" , små leker som fungerer som pauser der man henter ny energi. Ofte har energiladerne en dypere mening. Energiladeren på bildet gjøres med lukkede øyne og handler om hvordan man kan samarbeide.