2015

Unge asylsøkere må få kunnskap om menneskerettigheter

Eugenia Khoroltseva forteller om FNs kvinnekonvensjon: Kvinner har like rettigheter som menn.

 

- Kunnskap om demokrati og menneskerettigheter er så viktig fordi det gir ungdommene en tro på fremtiden til tross for egne vanskelige opplevelser. Dette sier Eugenia Khoroltseva etter to-dagers kurset for 25 enslige mindreårige asylsøkere fra Somalia og Afghanistan på Hvalstad mottak 8. og 9. september. - Lærdommen kan sette ungdommenes erfaringer inn i en videre forståelsesramme. Samtidig som de lærer om FN og de internasjonale rettighetene, får de luftet sine tanker om hvordan vi mennesker bør være mot hverandre og om hvordan våre samfunn bør utformes. Kursets åpne atmosfære og deltakende pedagogikk, fører også til engasjement og mestringsfølelse. 

Evalueringene etter kurset var særdeles gode. Alle ga kurset toppkarakter og svarte også at de ville lære mer om menneskerettigheter. 

Bakgrunn

Menneskerettighetsakademiets kurstilbud til enslige mindreårige asylsøkere er unikt og tilbyr "mat for hjernen" mens ungdommene bor på mottaket. Med problematiske livs- og flukterfaringer kan tiden på asylmottakene være utfordrende. For å unngå lediggang og synke hen til negative tanker, bør derfor de unge få positiv og relevant stimulans. Akademiet har organisert kurs for asylsøkerungdom siden 2008 og så langt har mer enn tusen ungdommer deltatt. Det er Utlendingsdirektoratet som finansierer kursene som i 2015 skal organiseres på Hvalstad mottak i Asker, Mysebu mottak på Mysen og Lunner mottak på Hadeland. 

Nedenfor er noen bilder fra kurset

 

 

 

 

Asylsøkerungdommene er i en sårbar situasjon og det er viktig å bevisstgjøre dem på at de har mange ressurser. Her er oppgaven å skrive ned positive ting om seg selv.