2017

Norsk-russisk nettverksmøte om interkulturell forståelse i profesjonsutdanninger

- Det var svært nyttig å samle partnerne og lære av hverandre. Det var også inspirerende å fokusere på de mange viktige resultatene av prosjektsamarbeidene. Det ansporer til videre innsats!

Dette sa Gunn Bjørnsen, leder på Institutt for internasjonalisering og tolkutdanning på Høyskolen i Oslo og Akershus og styreleder i Menneskerettighetsakademiet, etter nettverkssamlingen på Høyskolen 12. og 13. juni. Tittelen på møtet var "Intercultural Understanding in Journalism Training and other Professional Educations" og de 25 deltakerne kom fra norske og russiske undervisningsinstitusjoner, universiteter og høgskoler, som samarbeider om å inkludere interkulturell kompetanse, menneskerettigheter og etikk i journalist- og andre fagutdanninger. Hensikten med samlingen var å formidle erfaringer fra norsk-russiske samarbeidsprosjekter, og lære av hverandre. Et mål var også å arbeide videre med en undervisningsmanual til å bruke i journalistutdanninger.

I tillegg til foredrag av Elisabeth Eide og Cato Christensen, om henholdsvis journalisme og mangfold og interkulturell kompetanse, samt en omvisning på høyskolens journalistikkavdeling, ble to omfattende prosjekter presentert. Det ene var initiativet der det russiske Herzen Pedagogic University og Høgskolen i Oslo og Akershus har utviklet et felles masterkurs for russiske og norske studenter i interkulturell kommunikasjon. Det andre var samarbeidet mellom Menneskerettighetsakademiet, Høgskolen i Volda og journalistutdanninger ved universitetene i Kaliningrad, Nizhny Novgorod og St. Petersburg. Siden 2008 har partnerne organisert en rekke fem-dagers kurs i menneskerettigheter, flerkulturell forståelse og etikk for norske og russiske journaliststudenter, gjennomført studieturer til Russland og Norge for studentene, og lærerne har deltatt på konferanser og skrevet artikler sammen. Samarbeidsavtaler mellom universitetene er underskrevet og flere russiske studenter har studert/ studerer journalistikk ved Høgskolen i Volda. Partnerne holder nå på å utvikle en web-basert undervisningsmanual med pedagogiske ressurser for undervisning i menneskerettigheter, interkulturell forståelse og etikk i journalistikken. 

Senter for internasjonalisering av utdanning (SiU) ved Herdis Kolle deltok på samlingen. SiU har vært bidragsyter og støttet begge samarbeidsprosjektene.

Les mer om Menneskerettighetsakademiets engasjement for journaliststudenter her.

Nedenfor er noen bilder fra samlingen.