Gratulerer med Nobels fredspris til ICAN

okt 06, 2017

Menneskerettighetsakademiet gratulerer Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) med Nobels Fredspris 2017. Vi er stolte av å være en av ICAN Norges 43 partnerorganisasjoner.

Nobelkomiteens leder Berit-Reiss Andersen sa i sin begrunnelse at ICAN "... mottar prisen for sitt arbeid med å skape oppmerksomhet rundt de katastrofale konsekvensene av enhver bruk av kjernefysiske våpen og for deres grensesprengende innsats for å få på plass et avtalebasert forbud mot slike våpen".

Som en global koalisjon av frivillige organisasjoner har ICAN i mange år arbeidet med å mobilisere folk i alle land til å inspirere og presse sine myndigheter til å få på plass en avtale som forbyr atomvåpen. Koalisjonen spilte en sentral rolle i tilretteleggelsen av forhandlingene som førte til at FN vedtok et atomvåpenforbud i juli 2017 som ble støttet av 122 medlemsland. Dessverre stemte Norge og de øvrige NATO-landene og atommaktene imot forbudet. Det er å håpe at årets fredspris til ICAN vil inspirere folk, organisasjoner og myndigheter fra alle verdenshjørner til å fortsette å arbeide for en jordklode fri for atomvåpen. 

Photo. Credit: Tim Wright. Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)  

Siste nytt