2018

Unge asylsøkere får en stemme i nytt demokratiprosjekt

Menneskerettighetsakademiet (MRA), i samarbeid med Eidsvoll 1814, er blitt tildelt midler fra Kulturrådet/ Norsk Kulturfond for å dokumentere unge asylsøkeres refleksjoner om hva som skaper gode samfunn.

Det er MRAs to-dagers kurs i menneskerettigheter for enslige mindreårige asylsøkere som er utgangspunktet for prosjektet. Kursenes målsettinger er å spre kunnskap om menneskerettigheter og skape demokratisk kompetanse. Siden 2008 har nær to tusen ungdommer deltatt på kurs rundt omkring i landet.

Det er ungdommenes refleksjoner i det innledende gruppearbeid Den nye planeten som skal dokumenteres med Kulturfondets midler.

- Gjennom gruppearbeidet får vi innsyn i asylsøkernes tanker om hva som skaper gode samfunn, forklarer prosjektleder Marit Langmyr. - De unge får i oppgave å lage regler – en slags grunnlov – for samfunnet på en imaginær ny planet. Etter å ha sett hundrevis av ”nye planeter”er vi overbevist om at ungdommenes refleksjoner bør komme storsamfunnet til gode. Erfaringen er nemlig at de unge har klare tanker om hvilke regler som bør gjelde. Demokrati, sikkerhet og likestilling er normer som går igjen. Ved nærmere ettertanke er det kanskje ikke så rart at de har klare oppfatninger om hvilke regler som bør gjelde. Mer enn andre har jo disse unge erfart hvordan samfunn ikke bør være.

Gjennom samarbeidsprosjektet ”Det nye planeten” ønsker partnerne å styrke unge asylsøkeres stemme. Dokumentasjonen vil gi økt kunnskap om samfunnslivet i Norge, og vil også være relevant i diskusjoner om hva som er norske verdier og hva som fremmer integrering.

 

- Her vil publikum få både et viktig møte med mindreårige asylsøkere og deres visjoner for et godt samfunn og et refleksjonsrom for egne tanker om rettighetsspørsmål, sier Torleif Hamre ved Eidsvoll 1814. - Det er flott at både skolen, bibliotek og museer i demokratinettverket kan bli formidlingsarenaer for dette prosjektet.

  

Webside og planetutstilling

Gjennom høsten 2017 har Menneskerettighetsakademiet samlet inn planeter og intervjuet de unge. Det innsamlede materialet skal synliggjøres på en egen nettside våren 2018. På lengre sikt er det et mål å lage en fysisk ”planet”-utstilling for Eidsvoll 1814 og de andre museene i nettverket.

 

World Forum for Democracy

I 2016 ble MRAs kurs for unge asylsøkere presentert under World Forum for Democracy i Strasbourg. Forumet organiseres av Europarådet og Europaparlamentet og samler 2000 deltakere fra over 100 land hvert år. 

 

Se film om kursene her

 

Les mer om MRAs arbeid for asylsøkere i Norge