Siden 1948, da Verdenserklæringen om menneskerettighetene ble vedtatt, har statene i stadig økende grad valgt å støtte opp under menneskerettighetene. De siste tjue årene har vi sett en markant økning i antall stater som har valgt å binde seg til de juridisk forpliktende menneskerettighetskonvensjonene. Dette innebærer at de lover å endre sine nasjonale lover og å rapportere til FN om hva de gjør for å realisere menneskerettighetene for sin befolkning. Dette viser at menneskerettighetene i dag har global støtte.
FN har i dag av 193 medlemsstater. Nedenfor listes opp antall stater som har forpliktet seg til de viktigste konvensjonene om menneskerettigheter (per juni 2015).
- Internasjonal konvensjon om sivile og politiske rettigheter (1966): 168 stater har ratifisert.
- Internasjonal konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (1966): 164 stater har ratifisert.
- Internasjonal konvensjon om avskaffelse av alle former for rasediskriminering (1965): 177 stater har ratifisert.
- Konvensjon om avskaffelse av alle former for diskriminering av kvinner (Kvinnekonvensjonen) (1979): 189 stater har ratifisert.
- Konvensjonen mot tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (1984): 159 har stater ratifisert.
- Konvensjonen om migrant arbeidere og deres familiers rettigheter (1990): 48 stater har ratifisert.
- Konvensjonen om barnets rettigheter (Barnekonvensjonen) (1998): 196 stater har ratifisert (inkludert ikke fullverdige medlemmer av FN).
- Konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (2006): 164 stater har ratifisert.
Se en fullstendig oppdatert oversikt på hjemmesiden til FNs høykommissær for menneskerettigheter. Her ligger også de ulike statenes begrunnelser for eventuelle reservasjoner til enkelte av artiklene i de ulike konvensjonene.
All different, all equal!