Lanseringskonferanse: Klima, miljø og menneskerettigheter
26 Februar 2025
Workshop for ansatte i flyktning-etaten i Lillestrøm
25 Februar 2025
Ukraine: Strengthening Democracy through Civil Society
24 Januar 2025
Mitt forbilde
10 Januar 2025
Bildet over: Mecanoo architecten
– Utstillingen er kjempefin, og den står veldig bra der den nå er plassert midt i bygget!
Dette sier Kristin Franck, administrerende direktør for KKP eiendom som har ansvaret for den tekniske driften i det kjente og særpregede bygget Krona - kultur og kunnskapssenter på Kongsberg, i forbindelse med at utstillingen "Den nye planeten» nå står der. Vandreutstillingen, som Menneskerettighetsakademiet (MRA) har produsert i samarbeid med Eidsvoll 1814 og Rodeo arkitekter, stiller spørsmålet: hvilke regler skaper gode samfunn? og synliggjør hva unge asylsøkere mener om dette. De som ser utstillingen blir oppfordret til å reflektere rundt det samme.
Blant de mange som holder til på Krona er Universitetet i Sørøst-Norge (Campus Kongsberg), Kongsberg norsksenter, Kongsberg vitensenter, Kongsberg bibliotek, UngKultur og Kongsberg Kino. Hver eneste dag er flere hundre mennesker innom, inkludert adskillige unge. Svært mange vil derfor se utstillingen på Krona i visningsperioden fra midten av oktober til ut november.
– Dette er et flott sted å ha utstillingen, sier Marit Langmyr, prosjektleder i MRA.- Faktisk ble vi tipset om Krona av en Kongsberg-student. Han ble så begeistret da han så "Den nye planeten" på åpningen på Frivillighetshuset i Oslo, at han tok kontakt for å si at den absolutt også burde vises på Krona!
MRA har utviklet en undervisningsressurs med oppgaver som elever og studenter i grunn- og videregående skoler samt voksenopplæring, kan gjøre før, under og etter besøket i utstillingen. På Krona hadde MRA og Kristin Franck møte med Arvid Ormaasen, inspektør på Kongsberg norsksenter (Krona), for å fortelle om utstillingen og bruk av den pedagogiske ressursen. Forhåpentligvis vil mange av elevene på norsksenteret besøke utstillingen og inspireres til aktiv samfunnsdeltakelse.
Arvid Ormaasen og Kristin Franck
Hvilke regler skaper gode samfunn? Dette spørsmålet har Menneskerettighetsakademiet (MRA) stilt til mer enn 2300 enslige mindreårige asylsøkere siden 2008. Vandreutstillingen Den nye planeten synliggjør ungdommenes svar og refleksjoner. Gjennom tekst, bilder og intervjuer med 13 unge asylsøkere, utfordres også alle besøkende til å reflektere rundt hva de synes er viktige samfunnsverdier. Ungdommene som har bidratt til innholdet i utstillingen er fra Afghanistan, Pakistan, Irak, Syria, Palestina, Albania, Ukraina, Somalia, Eritrea, Etiopia, Vest-Sahara og Kongo.
Utstillingen er støttet med midler fra Kulturrådet og Fritt Ord. Sparebankstiftelsen DNB har støttet utvikling av undervisningsmateriell og visninger.