Lanseringskonferanse: Klima, miljø og menneskerettigheter
26 Februar 2025
Workshop for ansatte i flyktning-etaten i Lillestrøm
25 Februar 2025
Ukraine: Strengthening Democracy through Civil Society
24 Januar 2025
Mitt forbilde
10 Januar 2025
– Dette har vært veldig vellykket! Utstillingens utseende og design – og da spesielt globen som det sentrale midtpunkt – har dratt folks interesse til seg.
Bibliotekar Hanne Gihleengen snakker entusiastisk om Den nye planeten – vandreutstillingen som har stått på Østre Toten folke- og skolebibliotek siden midten av februar.
Bakgrunnen for utstillingen er kursene som Menneskerettighetsakademiet har organisert for unge asylsøkere på mottak gjennom 12 år. Gjennom tekster, bilder og intervjuer synliggjør utstillingen hva unge asylsøkere mener om hvilke verdier som skaper gode samfunn. Den utfordrer også de besøkende selv til å reflektere rundt spørsmålet.
Det er mens vi er på Lena for for å hente utstillingen, at vi får en prat med Gihleengen. Samfunnsfaglærer Ole Aass på Lena-Valle videregående skole er også med og forteller om sine erfaringer med å bruke utstillingen i undervisningen. Aass har sett utstillingen sammen med sine elever.
Hvordan har det vært å ha utstillingen på biblioteket? Har skoleklassene i distriktet besøkt den?
– Mange klasser har vært her, forteller Aass. – Det har vært elever fra helse og sosialfag, landbruksmaskin-fag og transportfag. Også så vet jeg om minst tre ungdomsskoleklasser på niende trinn! Flere av klassene har arbeidet med gruppeoppgaver mens de har sett utstillingen.
For at elevene skal få mest mulig læringsutbytte, har Menneskerettighetsakademiet utviklet et undervisningsmateriell til utstillingen. Bibliotekar Gihleengen sendte ut materiellet til skolene på forhånd og inviterte lærere og elever til biblioteket.
– Kombinasjonen av en øyenfallende utstilling, gode temaer og at det følger med undervisningsmateriell, har vært veldig bra, understreker Gihleengen.
Bibliotekaren forteller at utstillingen gjør inntrykk.
– Folk har tatt bilder og bemerket at utstillingen stiller så gode spørsmål. Siden har de postet innlegg på Facebook som har blitt delt av flere.
Det har også vært en fin anledning for oss å vise frem biblioteket for skolene. Vi har absolutt fått mye bra ut av dette!
Hanne Gihleengen og Ole Aass
Bildet øverst: Bibliotekar Hanne Gihleengen (t.v.), lærer Ole Aass, Solveig Aschehoug Morken, Thea Emilie Nannestad Stranden, Sigrid Stasviken, Jonas Kristiansen og Lillian Hjorth fra Menneskerettighetsakademiet. Foto: Karsten Nyborg, Totens blad.
Hvilke regler skaper gode samfunn? Dette spørsmålet har Menneskerettighetsakademiet (MRA) stilt mer enn 2200 enslige mindreårige asylsøkere siden 2008. Vandreutstillingen «Den nye planeten» synliggjør ungdommenes svar og refleksjoner. Gjennom tekst, bilder og intervjuer med 13 unge asylsøkere utfordres også besøkende til å reflektere rundt hva som er – og bør være – viktige samfunnsverdier. "Den nye planeten» er produsert av Menneskerettighetsakademiet, i samarbeid med Eidsvoll 1814 og Rodeo arkitekter. Den er finansiert med midler fra Kulturrådet og Fritt Ord. Sparebankstiftelsen DNB har finansiert undervisningsmateriell og visninger. Også Utlendingsdirektoratet (UDI) har vært en viktig katalysator for å realisere utstillingen. Det er gjennom midler fra UDI at Menneskerettighetsakademiet har kunnet organisere aktiviteter for ungdom på asylmottak, noe som har gjort det mulig å samle inn materialet som utstillingen er basert på.
Nedenfor er noen bilder: