2021

"Den nye planeten" på Eidsvoll i sommer

– Eidsvollsbygningen er ett av Norges fremste nasjonalsymboler. Det er flott at «planeten» nå har landet på stedet der Grunnloven ble vedtatt for mer enn 200 år siden, sier prosjektleder Marit Langmyr.

Hvordan ser er godt samfunn ut? Hvilke regler ville vi hatt om vi begynte på nytt på en ny planet? Dette er utgangspunktet for utstillingen «Den nye planeten» som nå står på Eidsvoll og som kan sees i hele sommer.

Gjennom mange år har Menneskerettighetsakademiet (MRA) arbeidet for å lære unge flyktninger i Norge om demokrati og menneskerettigheter. De unges refleksjoner om hvilke verdier som skaper et godt samfunn, er utgangspunktet for utstillingen som siden høsten 2019 har turnert rundt på Sørøstlandet.

«Den nye planeten» er produsert av MRA i samarbeid med museet Eidsvoll 1814 og Rodeo arkitekter. En stor «globe-planet» med tankevekkende sitater av de unge flyktningene danner utstillingens kunstneriske og fysiske midtpunkt. I tillegg finner man en stor bok med 50 planetplakater og videointervjuer med flere av ungdommene som har deltatt i prosjektet.

På museet på Eidsvoll kan utstillingen sees i "Wergelands Hus" som også huser Demokratisenteret for unge.

– Vi håper at tusenvis av barn, unge og voksne vil se utstillingen i sommer. Da kan de selv bli inspirert til å reflektere rundt hva de mener er viktige samfunnsverdier, avslutter Langmyr.

Om utstillingen

Hvilke regler skaper gode samfunn? Dette spørsmålet har Menneskerettighetsakademiet (MRA) stilt mer enn 2300 enslige mindreårige asylsøkere siden 2008. Vandreutstillingen «Den nye planeten» synliggjør ungdommenes svar. Gjennom tekst, bilder og intervjuer med 13 unge asylsøkere utfordres også de besøkende til å reflektere rundt hva som er – og bør være – viktige samfunnsverdier. Ungdommene som har bidratt til innholdet i utstillingen er fra Afghanistan, Pakistan, Irak, Syria, Palestina, Albania, Ukraina, Somalia, Eritrea, Etiopia, Vest-Sahara og Kongo. 

MRAs utstilling er en del av nettverksprosjektet "Museene og fellesskapets grenser", som er delfinansiert av Kulturrådets samfunnsrolleprogram. Utstillingen er i tillegg støttet av Fritt Ord og Sparebankstiftelsen DNB.  

Om museet Eidsvoll 1814 

Museet rommer i dag Eidsvollsbygningen med sidebygninger og parkområde, Wergelands Hus med Demokratisenteret for unge, billettsalg og suvenirbutikk, museumsbutikk, Kafé Standpunkt med uteservering og utendørs utstillinger. Eidsvoll 1814 er en del av stiftelsen Norsk Folkemuseum.