2024

Hva skal til for at våre ungdommer lykkes i skole og arbeid?

Deltakerne var svært fornøyde! Det er tydelig at spørsmål som handler om unge mennesker, deres utfordringer og hvordan vi kan støtte dem, er noe mange gjerne vil samtale om. 

Dette sa prosjektkoordinator Elsa Johannes Samuel etter workshopen «Hva skal til for at ungdommene våre lykkes i skole og arbeid?» på Frivillighetshuset ettermiddagen den 20. november.  

Bakgrunnen for temaet, er jo at alle foreldre og voksne som har ansvar for barn og unge, ønsker at de skal lykkes i samfunnet. Det er imidlertid ikke alltid lett å vite hvordan man kan være en god støttespiller. På workshopen fikk deltakerne kunnskap og råd, samt mulighet til å reflektere sammen med andre om familieliv, kultur og kulturforskjeller, barneoppdragelse og grensesetting. Hva vil det si å være en god veileder og rollemodell?

Elsa Samuel og Lillian Hjorth fra Menneskerettighetsakademiet innledet først om «Samfunnet, det er oss» prosjektet, som workshopen er en del av. Ahmed Abdille, daglig leder for TiIVO, en partnerorganisasjon som arbeider med ungdom med somalisk minoritetsbakgrunn, fortalte deretter om hva prosjektet betyr for dem. Så var det Leoul Mekonens tur. Mekonen er sosionom med mastergrad i helsefremmende og forebyggende arbeid, og leder i Stiftelsen RKF (Rådet for Kulturkompetanse i Forebyggende Arbeid). Resten av samlingen ble ledet av Mekonen på bakgrunn av dette programmet:

  • Barneoppdragelse i Norge og hjemlandet. Foreldrenes rolle og ansvar. Utfordringer for barn og unge. Foredrag.
  • Gruppearbeid og refleksjon i plenum. Pause med varm mat.
  • Hvilke utfordringer møter minoritetsforeldre i Norge når det gjelder å være gode omsorgspersoner og veiledere for sine barn?
  • Tilbakemeldinger fra deltakerne. Ideer, tanker og refleksjoner.
  • Utdeling av kursbevis.

Det ble en fin ettermiddag på Frivillighetshuset. Svært gode evalueringer. Vi er glade for samarbeidet med Stiftelsen RKF, som nå skjer på andre året. 

Samfunnet, det er oss!

Workshopen var er en del av Samfunnet det er oss!, et samarbeidsprosjekt mellom Menneskerettighetsakademiet, Afghansk kulturforening i Oslo, nettverk av personer med eritreisk minoritetsbakgrunn og TIVO. Prosjektet som har eksistert siden 2018, organiserer workshops, seminarer, kampanjer og besøker viktige institusjoner for demokratiet lokalt og nasjonalt. Aktivitetene formidler menneskerettslige og demokratiske verdier og motvirker diskriminering, rasisme og negativ sosial kontroll.

Samfunnet, det er oss! er støttet av Oslo kommune