Måtte avbryte kurs og forlate Russland

apr 06, 2016

Mandag 4. april var daglig leder i Menneskerettighetsakademiet Lillian Hjorth og prosjektleder Marit Langmyr i Nizhny Novgorod i Russland, for å holde et fem-dagers kurs for et tyvetalls journaliststudenter på Lobachevsky State University i Nizhny Novgorod. Også professor Svein Brurås ved Høgskulen i Volda skulle være kursholder på kurset. Tiltaket var en del av et mangeårig samarbeidsprosjekt mellom Høgskulen i Volda, Universitet i Nizhny Novgorod og Menneskerettighetsakademiet. Målsettingen med samarbeidet er å gi opplæring i menneskerettigheter, flerkulturell forståelse og etikk i journalistikken til russiske og norske fremtidige journalister, samt å bidra til positive relasjoner mellom Norge og Russland.

Kort tid før klokken 15.00 mandag 4. april ble Hjorth intervjuet av den russiske TV-kanalen LifeNews som ønsket informasjon om kurset. Etter kursslutt, rundt klokken 15.30, ankom immigrasjonsmyndighetene som mente at Hjorth og Langmyrs ett-årige multivisum ikke var korrekte. Hjorth og Langmyr stilte seg uforstående til situasjonen, da Menneskerettighetsakademiets representanter har hatt denne typen visum i mange år uten problemer.

Hjorth og Langmyr ble anholdt og fraktet til immigrasjonsmyndighetenes kontor hvor de måtte svare på spørsmål. Etter noen timer ble de kjørt til et rettslokale hvor de ble dømt til å betale en bot og å forlate Russland. Hjorth og Langmyr reiste hjem dagen etter. Også Svein Brurås valgte å reise fra Nizhny Novgorod tirsdag 5.april.

Menneskerettighetsakademiet beklager sterkt at kurset ikke kunne gjennomføres som planlagt. Også våre samarbeidspartnere beklager at kurset måtte avlyses.

 

Siste nytt