Verdens beste nyheter:debatt om medienes rolle

sep 15, 2016

Hvilken rolle spiller mediene i fremstillingen av internasjonal utvikling, og kan man forstå verden gjennom å lese nyhetene? Dette spørsmålet var Marit Langmyr fra Menneskerettighetsakademiet (MRA) med å diskutere på Verdensseminarets paneldebatt 13. september på Blindern. Med oss i panelet var Sigrun Johnstad fra Fellesrådet for Afrika og Christina Pletten, utenriksjournalist i Aftenposten. Medarrangør for debatten var Verdens Beste Nyheter i samarbeid med Changemaker, Spire og SAIH.

Bakteppet for debatten er undersøkelser som viser at den norske befolkningen har lite kunnskap om den internasjonale utviklingen. Ofte er nyhetenes fokus negativt ladet, og vektlegger konflikt, flyktningkriser og sultkatastrofer. Man hører sjelden om de positive sakene. Dette er med på å opprettholde et svartmalt bilde av utviklingen i verden. Til tross for dette, viser statistikk at vi aldri har levd lenger, at flere barn går på skole enn noensinne og at færre dør i sultkatastrofer. 

For MRA var det interessant og viktig å delta på paneldebatten da vi vektlegger nettopp positive fakta om verden på våre kurs. Dette fokuset er spesielt viktig når det gjelder unge mennesker. Daglig leder Lillian Hjorth har skrevet en artikkel om hvorfor det er viktig å vite. Artikkelen ble første gang publisert i Fri Tanke. 

Om Verdens Beste Nyheter

Verdens Beste Nyheter er en informasjonskampanje som formidler framskritt og positive resultater fra utviklingslandene. Dette innebærer å publisere nyheter, analyser og historier, samt fokusere på framskritt, potensiale og løsninger, men også å belyse utfordringer. Formålet er å fremme konstruktiv journalistikk og på den måten bidra til å opplyse Norges befolkning om de positive endringene som finner sted i verden som ellers ikke når overskriftene. 

Se årets kampanjeavis her.

Siste nytt