2019

Kurs i Lyngdal med besøk til ARKIVET

Takk til Lyng mottak for enslige mindreårige asylsøkere i Lyngdal og Arkivet freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand for flott tilrettelegging på kurset for asylsøkerungdom den 25. juni og 26 juni!

Kurset handlet om kultur, identitet og norsk historie, og den første dagen foregikk i Lyngdal der kulturbegrepet sto på timeplanen. De 17 ungdommene deltok aktivt i gruppearbeid og diskusjoner. Det var spennende å se bilder både av gamle skikker, men også nye måter å gjøre ting på. Ikke alle visste at ugifte norske mødre i tidligere tider måtte sende barna sine på barnehjem, at kvinners føtter ble snøret i Kina, og at nåtidens moderne fedre får lønnet permisjon for å passe barn. Alle er talende eksempler på at kulturer er i stadig endring. Det nytter å engasjere seg for positiv samfunnsutvikling! 

Arkivet dagen etter, fortalte undervisningskoordinator Georg Kristoffer Berg Fjalsett om det historiske bygget. Huset ble bygget for å være statsarkiv, men under andre verdenskrig, ble det okkupert av nazistene for å bli hovedkvarteret for Gestapos virksomhet på Sørlandet. For ungdommene var det tankevekkende å høre at det også i Kristiansand hadde vært mennesker som måtte flykte, og at opposisjonelle ble brakt til Arkivet for forhør og tortur. Godt å vite da at samfunn kan endre seg positivt og at stedet i dag brukes til å lære unge mennesker om fred, demokrati og menneskerettigheter.

Takk til alle ungdommene på Lyng for flott deltakelse! Tusen takk også til mottakets ledelse for særdeles god tilretteleggelse og samarbeid!

Prosjektet er støttet av Utlendingsdirektoratet (UDI).