2015

This program is very good. Thanks!

I januar organiserte Menneskerettighetsakademiet to to-dagers kurs i menneskerettigheter for enslige mindreårige asylsøkere på Mysebu mottak i Mysen.

De 55 ungdommene kom fra Syria, Egypt, Somalia, Sudan, Afghanistan og Palestina. − Tilbakemeldingene var svært gode, slik de pleier å være på disse kursene, forteller prosjektkoordinator Marianne Holden. – De fleste ungdommene vet jo ingenting om menneskerettigheter fra før, så dette er viktig kunnskap. Det virker også som om en del brikker faller på plass når de lærer om hvordan statene, FN og det internasjonale samfunnet fungerer. Kanskje får de en større forståelse for sin egen situasjon når de kan sette de vanskelige forholdene de flyktet fra, inn i en bredere kontekst. Budskapet om menneskerettighetene som en positiv endringskraft og at vi alle kan bidra, setter de stor pris på. Hele 53 av de 55 ungdommene som deltok på kursene responderte med toppkarakteren «veldig bra». De unge blir oppstemte, avslutter Holden. – Som en jente sa ved avslutningen: "Selv om jeg hadde hørt om menneskerettigheter fra før, visste jeg ikke hvordan de kan brukes for å skape forandring. Det vet jeg nå". 

Det er Utlendingsdirektoratet som finansierer to-dagers kursene som er et samarbeid mellom Menneskerettighetsakademiet og asylmottakene. Siden 2008 har mer enn tusen ungdommer deltatt. Formålet er å gi dem "mat for hjernen" og en positiv adspredelse i den ellers ganske utfordrende hverdagen på mottaket.