2015

Journaliststudenter på kurs i St.Petersburg

Temaer som menneskerettigheter, gruppedannelse og stereotypier stod i sentrum da 25 russiske journaliststudenter deltok på en fem-dagers workshop i St.Petersburg i starten av oktober.

Workshopen ble gjennomført i regi av Menneskerettighetsakademiet og Avdeling for mediefag ved Høgskulen i Volda (HVO) i samarbeid med St. Petersburg statlige universitet. Dette kurset var også et viktig treffpunkt for de russiske studentene og 13 svenske og norske journaliststudenter som besøkte St. Petersburg disse dagene. Studieturen var en del av samarbeidsprosjektet "Becoming Journalists in Multicultural Russia, Sweden and Norway" der HVO og universiteter i Russland og Sverige er partnere.

- I forbindelse med den økte polariseringen vi nå opplever mellom landene, er slike møter spesielt viktige, sier styreleder i Menneskerettighetsakademiet, Gunn Bjørnsen. Videre utdyper hun: - Gjennom å legge til rette for slike møter og styrke kunnskapen om menneskerettigheter ønsker vi å utfordre disse stereotypene. Journalister har en spesielt viktig rolle i samfunnet fordi de kommuniserer til allmennheten. Det var inspirerende å høre våre nye samarbeidspartnere omtale besøket som "fresh air".

Et viktig punkt på kursprogrammet var en paneldiskusjon med en kvinneorganisasjon og representanter for minoritetsgrupper. Studentene ble introdusert for hvordan det er å være en minoritet i St. Petersburg. Det gjorde et spesielt inntrykk å høre om utfordringene jøder kan ha i møte med høyreekstreme miljøer.

Workshopen ble holdt på Institutt for journalistikk og massekommunikasjon ved St. Petersburg statlige universitet.